To był wyjątkowy weekend dla pań z Koła Gospodyń Wiejskich Nagórzanki z powiatu sanockiego. Nasze gospodynie reprezentowały województwo podkarpackie podczas ogólnopolskiego finału Bitwy Regionów, który odbył się na Stadionie Narodowym w Warszawie.
Smaki Podkarpacia w sercu stolicy
Podczas kulinarnego święta panie z Nagórzan zaprezentowały tradycyjne potrawy naszego regionu, które zachwyciły jury nie tylko smakiem, ale też sercem i pasją włożoną w ich przygotowanie. Choć tym razem nie udało się zdobyć nagrody, udział w finale był dla gospodyń ogromnym wyróżnieniem.
fot. KGW Nagórzanki
– Sam fakt, że mogłyśmy reprezentować województwo podkarpackie na tak prestiżowym wydarzeniu, był dla nas ogromną wygraną. To doświadczenie na zawsze pozostanie w naszej pamięci – podkreślają członkinie KGW Nagórzanki.
Gospodynie nie kryją wdzięczności wobec osób i instytucji, które pomogły w organizacji wyjazdu.
– Serdecznie dziękujemy za wsparcie i pomoc w organizacji wyjazdu Gminie Bukowsko, a także za obecność pana wójta Marka Bańkowskiego oraz zastępcy wójta, pani Diany Błażejowskiej. Dziękujemy również naszym krajanom i przyjaciołom z Warszawy, którzy byli z nami w tym wyjątkowym dniu – dodają panie z koła.
fot. KGW Nagórzanki
Warsztaty kulinarne i promocja regionu
Podczas drugiego dnia wydarzenia, 7 września, KGW Nagórzanki wzięły udział w warsztatach kulinarnych na PGE Narodowym. Tematem przewodnim były lemiesze – tradycyjne danie regionu sanockiego.
– To była dla nas kolejna wspaniała przygoda i nowe doświadczenie, z którego jesteśmy bardzo dumne – mówią gospodynie.
Udział w finale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego był okazją nie tylko do promocji podkarpackiej kuchni, ale także do zaprezentowania bogatej tradycji i kultury naszego regionu na forum ogólnopolskim.
Panie z KGW Nagórzanki podkreślają, że te chwile na Stadionie Narodowym były wyjątkowe i na długo pozostaną w ich pamięci.
fot. KGW Nagórzanki
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz